Ajalooline traditsioon: Tarvastu lƵunaosa.

Arhiivid - Tuhalaane valla arhiiv

Kohtu protokollid algavad 1843. a. Sisuliselt on need peaaegu samasugused, mis ma eespool pikemalt olen kirjeldanud ja käsitanud.
Mõisaherra pidi ka talupoja vastu nõudmise kohtus esitama. Näituseks üks protokoll. Talumees on vist töö juures mõisahärra hobuse surmanud ning nüüd nõuab härra kahjutasuks pool hobuse väärtusest. Härra hindab oma hobuse 25 rbl pääle. Kohus hindab aga hobuse 20 rbl pääle, nii et talupojal tuli kinni maksa härrale 10 rbl. Selle otsusega on talupoeg rahul.
1857. a mõisa rendihärra kutsus moonamehed kohtu ette, kus neile tingimused ette loeti. Üks iseloomulikumaist näidetest on järgmine. Tingimusteks on: mees peab teenima terve aasta. Naised teenivad jüripäevast kuni mihklipäevani, iga nädal kolm päeva. Talvel ketravad naised igaüks kaks punda (1 pund = 20 naela) paklaid ehk vastav arv linu. Selle teenistuse eest saab naine ja mees ühtekokku palka moonas ja rahas: 12 vakka rukk[e]id, 8 vakka kesvi, 2 vakka herneid, 6 punda soola, 3 punda soolakala, üks pastlanahk ehk raha pääl 2 rbl 60 kop, üks vakamaa linamaad, ½ vakamaad kartulimaad, pääraha maksab mõisahärra moonamehe eest.
Pääle selle lubab mõisahärra moonamehel mõisa põhul pidada kaks lehma, kaks lammast ja üks siga.
EKLA, f 199, m 21, 45/6 (II-3) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)